پل زمانخان، نگین تاریخ و طبیعت چهارمحال و بختیاری در سامان + گزارش مردمی
مارس 30, 2015 در 02:30 توسط علی آزوغ
شهر سامان، در 22 کیلومتری شمالشرقی شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
به گزارش سامانِ بـرتـر، سامان به دلیل قرار گرفتن در حاشیه زاینده رود از زمینه مناسبی برای کشاورزی، باغداری و جذب گردشگر برخوردار است. محصولات کشاورزی شهر سامان شهرت بسیاری دارند و این شهر به علت وضعیت خاص جغرافیایی برای تولید محصولاتی همچون بادام و گردو بسیار مناسب و از قطبهای مهم تولید این محصولات است.
پل زمانخان نَفَر یکی از بناهای با ارزش و قدیمی شهر سامان واقع در شهرستان سامان است که دارای دو دهانه، 30 متر طول و ارتفاع 12 متر است. پل زمانخان بر روی رودخانه زاینده رود بر روی سه پایه سنگی طبیعی بنا شده است. این پل با شماره 1744 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
قرار گرفتن پل زمانخان بر روی آبهای زاینده رود و وجود چشم اندازهای طبیعی در کنار اقدامات عمرانی انجام شده، این منطقه را به یکی از قطبهای گردشگری شهر سامان و استان چهارمحال و بختیاری تبدیل کرده است. مناطق اطراف پل مملو از باغهای فراوان با درختان گوناگون میوه از جمله بادام و هلو میباشد که مناظر زیبایی را به ویژه در فصل بهار بوجود میآورند.
آب و هوای منطقهای که پل زمانخان در آن قرار دارد، معتدل و بسیار پاکیزه است و همین مسئله گردشگران بسیاری را به این منطقه میکشاند.
دهکده سیاحتی زاگرس که دارای واحدهای اقامتی زیبا و مشرف به زاینده رود و پل زمانخان است در مجاورت این پل بنا شده است.
پیشینه تاریخی:
تفکر اولیه ساخت پل در این مکان به دوره ساسانیان برمیگردد. این پل به دستور زمانخان رئیس ایل نَفَر از ایلات ترک زبان استان فارس که زمانی دامنه کوچ آنها تا منطقه سامان میرسید بر روی رودخانه زایندهرود احداث گردید.
پیش از احداث این پل، پلهای دیگری هم در این منطقه ساخته شده بود اما همه آنها به دلیل نبود پایههای محکم و جانمایی دقیق بر اثر طغیان رودخانه تخریب شده بودند. اما پل زمانخان بر روی صخرهای محکم و مرتفع ساخته شد و به همین دلیل از طغیانهای فصلی بهار در امان ماند تا قرنها بعد، به عنوان یکی از
میراثهای تاریخی چهارمحال و بختیاری شناخته شود. لازم به ذکر است که به دلیل این که عشایر ترک زبان جنوب را بیشتر به نام ایل بزرگ قشقایی میشناسند، لذا در بعضی منابع «زمان خان نَفَر» را به اشتباه به عنوان یکی از سران ایل قشقایی معرفی میکنند.
خاندان زمان خان نَفَر:
در فارسنامه ناصری به صراحت ذکر شده است که سلسله خوانین ایل نَفَر از تیره «زمان خان لو» میباشند و در کتاب فارسنامه ناصری درباره نوادگان زمان خان نَفَر آمده است که «حاج حسین خان نَفَر در زمان دولت نادرشاهی و سلطنت کریم خان اعتباری تمام در مملکت فارس داشت، راتق و فاتق امور دیوانی بود و
حکومت ایل بهارلو و نَفَر در کف کفایتش به اقتدار میگذشت و بعد از وفات او خلف الصدقش محمد تقی خان نَفَر به جای پدر برقرار گردید و بعد از وفات او خلف الصدقش علی اکبر خان نَفَر شاعر بعد از وفات پدر به حکومت بهارلو و نَفَر برقرار گردید.
هم اکنون بازماندگان «زمان خان نَفَر» به نام «طایفه زمانخان لو» در استان فارس در شهر مرودشت در محله «نَفَرآباد» زندگی میکنند.
مرمت پل:
پل زمانخان نخستین بار در سال 1202 توسط کارگزاران حکومت صفویان و بار دوم در سال 1321 شمسی به وسیله حاج عبدالحسین قزوینی مالک قریه «چم عالی» به طور کامل تعمیر و مرمت شد. استحکام این پل با احداث دیوار سنگی در طرفین آن، دو چندان شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: دریاچه سد زاینده رود، رودخانه زاینده رود، پل زمانخان، باغات و مزارع پیرامون رودخانه، امامزاده بابا پیراحمد و جاده چهارخطه از مهمترین مزیتهای منطقه گردشگری سامان محسوب میشوند.
عسگری با اشاره به اینکه منطقه سامان یکی از بکرترین و مهمترین جاذبههای گردشگری استان است، افزود: این منطقه سهم بسزایی در جذب گردشگر در تمامی فصلهای سال را در استان دارد.
انتهای پیام/
با تشکر از فروغ عباسی – خبرگزاری تسنیم